Продуктов каталог


img
»
img
»
img
»
img
»
img
»
Продукти в промоцияАКТИВЕН ВЪГЛЕН (промоционална цена)

Продукти

Описание:

Бариев сулфат - BaSO4

(бланфикс, Barium sulfuricum)BaSO4, молекулна маса 233,43 – безцветен землист тежък прах или кристали; плътност 4,5g/cm3, точка на топене 1580 °С: без вкус, практически неразтворим във вода и разредени киселини. Разтваря се в концентрирана Н2SO4, като образува с нея Ва(HSO4)2. В природата се среща като минерала барит. Получава се при взаимодействие между разтворими бариеви соли и сулфатни йони.

Бариевия сулфат е устойчив на въздуха при ниска и висока температура и спрямо химичните реагенти, затова се използува като съставна част на някои блажни бои (литопон и други); освен това се употребява като пълнител (за утежняване) на хартия, в каучуковата и керамичната промишленост. Бариевият сулфат силно поглъща рентгеновите лъчи, поради което се употребява при рентгенови изследвания на стомашно-чревния тракт. Поради изключително малката си разтворимост бариевият сулфат е безвреден за организма.

Техническо получаване: Бариев сулфат се получава технически чрез обработване на разтвори на бариеви соли със сярна киселина или сулфати:

BaCl2+H2SO4=BaSO4+2HCl ; BaCl2+Na2SO4=BaSO4+2NaCl.

В зависимост от условието на утаяването може да се получат утайки от бариев сулфат с различна дисперсност, дори и колоиди. Утайките се очистват от хлорни йони чрез многократно промиване с кипяща вода и пропарване. След това те се отделят от филтърпреса, получената паста с 20-30% вода се суши при 110-120 °С или се накалява до 300-350 °С, при което продуктът се получава на зърна и се смила в мелници.Чистотата на продукта е 99,5%. Бариев сулфат, получен от природен барит, се обработва със солна киселина за отстраняване на примесите.