Продуктов каталог


img
»
img
»
img
»
img
»
img
»
Продукти в промоцияАКТИВЕН ВЪГЛЕН (промоционална цена)

Продукти

Описание:

Натриев хидрогенкарбонат - NaHCO3

(Натриев бикарбонат, натриев кисел карбонат, сода за пиене ( сода бикарбонат ), Natrium bicarbonicum) бял крист., траен на сух въздух прах, без миризма, със слабосолен лугав вкус: плътност 2,20g/cm3. Във влажно състояние или във воден разтвор още при обикновена температура отделя въглероден двуокис. При загряване започва да се разлага, като отделя вода и въглероден двуокис: 2NaHCO3=Na2CO3+СО2+Н2О на 300°С разлагането му е пълно. Натриевия карбонат се разтваря малко във вода. Водният му разтвор има слабоалкална до неутрална реакция. В етилов алкохол натриевия бикарбонат не се разтваря. От действието на киселините се разлага, или образува съответните соли с отделяне на СО2. Чист натриев хидрогенкарбонат се получава чрез разтваряне на техн. продукт в гореща вода, след което разтвора се охлажда; поради малката му разтворимост в студена вода натриевия хидрогенкарбонат кристализира.

Натриевия хидрогенкарбонат участвува в състава на бакпулвера, лимонадени прахове, употребява се за забавяне на пресичането на прясно мляко, за неутрализиране на стомашни киселини(понеже е безвреден), за неутрализиране на част от киселините при консервиране на кисели плодове за икономия на захар и пр.
Натриевият хидрогенкарбонат се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място.От действието на влагата и под налягане той се топи.

Техническо получаване:
Получава се по два начина: 1) от готова калцинирана сода и 2) от готовия хидрогенкарбонат, получен върху филтрите като междинен продукт при производството на калцинирана сода. При приготвяне на содения разтвор на втория метод суровият хидрогенкарбонат се разбърква във вода и в матерни луги, които съдържат NaHCO3 от предишните операции. Полученият пулп се изпраща в декарбонизатор, където под действието на водна пара хидрогенкарбонатът се разлага. Под действието на водната пара се разлагат амониевите соли, които се съдържат в утайката; амонякът се отделя заедно с СО2 и се улавя във вода. Полученият по този начин свободен от амоняка разтвор на сода се филтрува, при което пада утайка от чист натриев хидрогенкарбонат. Вторият метод е по-икономичен, затова се прилага по-често. Полученият по единия или другия метод натриев хидрогенкарбонат се филтрува, центрофугира, суши с горещ въздух, смила и опакова(в дървени бурета, шперплатови сандъчета или хартиени торби). Поради това, че натриевия хидрогенкарбонат се употребява в хранителната промишленост и медицината, той трябва да бъде с висока чистота: над 98% NaHCO3, под 1,4% Na2CO3, под 0,05% NaCL и под 1,0% влага.